Avonturen in het Kruger Park - Reisverslag uit Hoedspruit, Zuid-Afrika van Davy Stam - WaarBenJij.nu Avonturen in het Kruger Park - Reisverslag uit Hoedspruit, Zuid-Afrika van Davy Stam - WaarBenJij.nu

Avonturen in het Kruger Park

Blijf op de hoogte en volg Davy

22 Mei 2016 | Zuid-Afrika, Hoedspruit

Dag 22: Kruger Park
Na een pittige nacht (om de seconde schokte het elektriciteit draad vlak bij onze tent) en eeen brul van een leeuw op niet al te grote afstand verlieten we vandaag Lower Sabie om ons verblijf in het Kruger Park te vervolgen bij Skukuza. Dit kamp is het grootste kamp van het Kruger Park en bezit onder andere over een klein vliegveldje, een golf course en een dokter. Na het opengaan van het park kwamen we opnieuw drie leeuwen tegen welke op de weg langs onze auto liepen. Toen door naar de luipaard plek. Dit werd onderbroken, omdat er een olifant op de weg stond. Nadat het leek dat hij gewoon langs de auto over de weg zou gaan lopen veranderde hij van gedachte en kwam op de auto af. Snel in de achteruit om de schijnaanval af te wenden. Uiteindelijk besloot hij om de bosjes in te gaan waardoor we snel achter hem langs konden rijden. Daarna toch door. Helaas geen luipaard dus we besloten even te wachten. Na een half uur was er dan toch even beweging. Shirley zag de luipaard voor seconden en toen verdween hij weer het hoge gras in. Geen foto’s maar wel gezien! We kwamen opnieuw veel v an het gebruikelijke wild tegen totdat we in de buurt kwamen van Skukuza. Daar lagen op een afgelegen plek een roedel wilde honden onder bosjes te slapen. Van dit bedreigde diersoort zijn er niet zo veel meer in Kruger Park waardoor het vinden erg moeilijk is. Na het ontbijt in Skukuza zagen we op het bord dat er luipaarden waren gespot richting de Paul Kruger gate. Bij ieder kamp en picknickplaats hangt een bord waarop iedereen met een magneet zijn spots van dezelfde dag en een dag eerder kan plaatsen. Hierdoor krijg je een indicatie in welk deel of op welke weg het luipaard, de leeuw, de buffel, de olifant, de cheetah of de wilde honden zijn gezien. Toen we op het weggetje aankwamen bleek dit een dirt road te zijn langs een rivier met veel hoge bomen. We kregen de tip dat het luipaard in een rivierbedding zou liggen dus dat was goed opletten geblazen. Op een klein bruggetje stond een auto voor ons stil dus we dachten misschien zou hij hier liggen. De auto reed door zonder iets te zien dus het zal wel loos alarm zijn geweest. Toen wij ook op dat punt stil stonden zag Davy door het riet heen zwarte en gele vormen. Het luipaard zat midden in het riet te drinken uit een beekje. De enige manier om dit te zien was door een klein beetje uit het raam te hangen en omlaag te kijken. Een erg moeilijke spot maar de foto’s waren er. Binnen een minuut sprong hij al weer weg en voordat de mensen voor ons terug kwamen was de luipaard al weer gevlogen. Even verderop stonden er een tiental auto’s langs de weg. Vaak betekent dit dan een katachtige. Toen we van een man een mooi stukje ruimte kregen vroegen we wat iedereen zag. Er lag een jonge luipaard op de loer. Het luipaard was goed verstopt en er stonden twee kudu’s en een impala vlak onder. Spannend allemaal en het was wachten tot de aanval van het luipaard. Na een kwartier volgde die dan toch. Een groep bavianen kwam van achter het luipaard aangelopen en zouden de locatie verraden. Op dat moment twijfelde het luipaard en sprong hij dan toch uit de bosjes richting de impala. De aanval mislukte maar het was prachtig om hier getuige van te zijn. En ook nog eens twee luipaarden binnen vijf minuten tijd! Onze dag kon al niet meer stuk. In het restant van de dag zagen we opnieuw leeuwen bij een dam en reden we nog langs Transport Dam. Deze dam is bekend van de youtube sensatie “Battle at the Kruger Park”. Helaas voor ons waren er uitsluitend nijlpaarden, krokodillen en wat vogels te zien. Ook in Skukuza hebben we weer een hele mooie accommodatie. Helaas niet degene die we gereserveerd hadden maar op een lekker rustige plek met uitzicht op het water. De sunset drive viel helaas wat tegen. De gids deed totaal niet zijn best waardoor we alleen maar de leeuwen van vanmiddag zagen en nog een paar neushoorns. Na een laat avond diner besloten we om morgen even lekker uit te slapen en een chill dagje te houden. Vandaag zijn we toch wel aardig verzadigd geraakt door alles wat we gezien hebben. De wensenlijst is nu teruggebracht tot nog maar een cheetah of een honey badger.

Dag 23: Kruger Park
Uitslapen in Zuid-Afrika wil nog steeds niet werken. Om zeven uur zijn we al klaar wakker en een kwartier later zitten we in de auto om nog even een rondje te rijden. We zien niet zo veel en zijn op tijd terug om te ontbijten. Na het thuisfront weer op de hoogte te hebben gebracht zijn we vooral op het kamp aan het genieten van de vogels welke we overal horen en het wild wat in en rondom het water te zien is. Na de ochtend gamedrive komen we ook nog eens een oude bekende tegen! De Megacoach bus van zes jaar geleden inclusief chauffeur Navin! We achtervolgden hem snel met de auto en toen we richting zijn bus stapten herkende hij ons meteen en vroeg hij ook meteen hoe het met Gemma en de kleine ging. Wat Facebook wel niet allemaal kan doen. Erg leuk om even bijgepraat te hebben en grappig om iemand al die jaren later te zien en te herkennen. Tijdens de gamedrive zagen we opnieuw wat leeuwen en ander wild welke we al eerder gezien hadden.

Dag 24: Kruger Park
Kakkerlakken in de badkamer en onder het bed. Dat is het gevolg van in de wilde natuur slapen. We vonden het dus niet erg om vandaag Skukuza te verlaten. Zo vroeg als kon hadden we alle spullen al ingepakt en zaten we in de auto richting Satara. Satara is het enige kamp wat we aandoen welke niet in het zuidelijke deel van het Kruger Park ligt. Dit kamp ligt namelijk in het drogere en het katrijke midden van het Kruger Park. Binnen drie uur reden we ernaartoe. Tijdens deze tocht kwamen we toch weer enkele hoogtepunten tegen. Allereerst gingen we even kijken of er nog iets gebeurde bij het giraffen karkas iets verderop. Deze misten we maar we kwamen wel even verderop langs een roedel wilde honden welke opnieuw lagen te luieren onder een boom. Verder op voorbij Tshokwane zagen we vanuit het niets een grote leeuw vlak langs de weg. We waren de enige op dat moment dus konden even genieten. Even later kwamen er nog meer auto’s aan en zagen we dat de leeuwin aan het jagen was op een gnoe. De leeuwin kroop over de weg en we leken op deze vroege morgen getuige te zijn van iets wat je niet iedere dag ziet. Helaas besloten enkele auto’s zich te verplaatsen om een betere positie te krijgen waarna de gnoe begon te rennen en het over was met de pret. Zonde, want dat had een indrukwekkend filmpje kunnen worden. We zijn tot op heden dus al twee keer getuige geweest van mislukte jachten. Drie keer scheepsrecht? Na de leeuw kwamen we op nog twee verschillende plekken leeuwen tegen dus de ochtend begon al weer goed. Leeuwen in overvloed. Bij aankomst in Satara kregen we één van de beste plekken van het park. Namelijk op drie meter van het hek waar zowel overdag als s’nachts voldoende wild langs komt. Ook leven er binnen de hekken van Satara een groep honey badgers welke iedere nacht langs alle prullenbakken gaan om deze op botte wijze te onderzoeken. Hopelijk zien we ze nog één van de drie avonden.
Satara is prachtig. Soms heb je een minder kamp nodig om te merken hoe mooi een ander kamp kan zijn. In het kamp zit de Mugg and Beans waar we heerlijk kunnen genieten van ontbijt, lunch en diner. Ook zit er een pizzeria waar we nog geen gebruik van hebben gemaakt. Ze hebben een verlichte waterpoel voor het restaurant waardoor je zowel overdag als ’s avonds dieren kunt zien drinken. Vandaag zagen we al een wrattenzwijn binnen het kamp en vele zebra’s, gnoe’s en impala’s drinken. Allemaal helemaal top geregeld. In de avond stond opnieuw de sunset drive op het programma. Voor het eerst hadden we een vrouwelijke gids en ook voor het eerst was een sunset drive in het Kruger Park écht leuk, omdat de dame erg veel liefde voor de dieren heeft. Binnen no time kwamen we al een luipaard tegen. Deze zat hoog in een boom verstopt achter veel bladeren. Het enige wat we konden zien waren wat stippen, de poten en de staart maar hij zat er toch echt. De vierde verschillende luipaard en de vijfde spot deze vakantie! Even later zagen we nog een schitterende zonsondergang en kwamen we nog gieren, olifanten, neushoorns etc tegen. De gids vertelde ook nog hoe slecht het momenteel gaat met de strijd tegen de stropers. Per dag vinden de parkmedewerkers bijna drie dode neushoorns. Dat betekent dat er per jaar 900 neushoorns overlijden en er niet zo veel meer over zijn in het park, ondanks de inzet van de anti-stroperij units welke dag en nacht patrouilleren. Als het zo doorgaat kan het zijn dat wij de laatste generatie zijn welke de neushoorns in het wild zien. De noord-afrikaanse neushoorn is inmiddels al uitgestorven. Erg treurig allemaal. We zijn dan ook blij dat wij zelf er toch aardig wat hebben gezien deze vakantie, zodat het nog niet te laat is voor dit diersoort. Na het avondeten maakten we nog een rondje om de honey badgers te vinden. Helaas waren deze de eerste nacht onvindbaar voor ons. Wat we wel vonden was een unit waarbij alles al overhoop was gehaald. Ze zijn er dus echt.

Dag 25: Kruger Park
Gister hebben we nog een leuk praatje gemaakt met de gezellige gids van gister en afgesproken dat we vanavond met haar een night drive gaan doen. Ze wil speciaal voor ons de honey badger gaan zoeken en gaf ons nog enkele tips voor vandaag toen we haar om half zes bij de gate zagen staan. Ze vertelde dat ze vorige week nog een giftige puffadder weg heeft moeten halen bij een huisje en dat ze deze week met een toerist om negen uur uur s’avonds naar Skukuza moest rijden nadat deze was gestoken door een schorpioen. Dit gebeurde allemaal in de A cirkel dus hier gaan wij vanavond na de night drive even een rondje lopen. Nadat we vijf minuten de gate uit waren zagen we opnieuw een leeuw op de weg lopen. Dit is nu de achtste dag op rij dat we een leeuw hebben gezien in Kruger Park!!!! We gaan kijken of we deze streak nog twee dagen kunnen volhouden. Op advies van de gids namen we deze ochtend de H6. Op deze weg als we goed zouden zoeken zou het namelijk kunnen zijn dat we een hyena nest konden vinden. Halverwege de weg zagen we ze inderdaad. Een tiener hyena met een volwassen hyena. Even later zag Shirley ook nog eens een zwangere hyena met nog twee tieners. De rest van de ochtend viel wat tegen. We zagen wel nog een jakhals die een dood nijlpaard liep op te eten. Na de lunch besloten we deze middag te relaxen en even een uurtje bij te slapen. Bij de receptie zagen we ook nog een scoop uil. Google maar voor een afbeelding. Dit uiltje is ongeveer slechts 20-25 cm groot en overdag slaapt hij in de boom. Zijn broertje was nog even rond vliegen maar kwam er ook in de middag even bijzitten. Tijdens het chillen op het balkon zagen we een aantal vervet aapjes onder het gaas doorkomen. Ze gingen met een groep of tien aapjes een aantal balkonnetjes af om chips en andere etenswaren te scoren. Na de relax middag waarbij we ook even de foto’s weer hebben kunnen opslaan en het reisverslag bijgewerkt besloten we nog even een rondje te rijden voordat het park dicht gaat. Een neushoorn en wat zebra’s waren het resultaat. Tijdens het braaien kwam er vanuit het niets in het donker een hyena langs het hek gelopen. En even later kregen we ook nog bezoek van een zwartrugjakhals en een afrikaanse wilde kat. Zo zie je nog eens wat op het kamp. Om acht uur vertrokken we voor onze nightdrive. We zagen opnieuw leeuwen waarvan een groot mannetje midden op de weg. Ook kwamen we een neushoorn en hyena’s tegen. De hyena’s stonden onder de boom waar de luipaard in zou moeten zitten. Helaas was hij dit keer niet te zien net als de honey badgers waar nog echt goed naar gezocht werd. Na een lange dag weer moe en voldaan naar bed. Morgen maar weer eens proberen uit te slapen.

Dag 26: Kruger Park
Opnieuw hadden we een slechte nacht. Ondanks dat vlak voor het hek honden gejank hoorden wat weer heel vet is blijft het slapen zo nu en dan lastig. Omdat we vroeg wakker waren besloten we toch maar weer om zes uur op pad te gaan en wat voor een goede keus zou dat later toch zijn.
De gidsen weten momenteel niet goed waar de dieren het best te vinden zijn. Door de droogte kom je op de beste routes amper dieren tegen en op wegen waar je ze niet verwacht kom je ze wel weer tegen. Om die reden is het voor de gidsen iedere keer weer een tombola en zou dat helemaal voor ons zo zijn. We besloten maar om weer naar Tshokwane te rijden. Die weg leverde ons eerder al aardig wat wild op en was een lekker stukje van ongeveer vier uur rijden. Op de heenweg zagen we weer onze dagelijkse dosis leeuwen. Een groep van vijf leeuwen lag verder op in de bosjes en een mannetje en een vrouwtje lagen te paren vlak bij een riviertje. Toch geeft dat wel een heel fijn gevoel als je zelf de speciale dieren spot en je helemaal alleen van de spot kan genieten. De mensen die je hier rond ziet rijden is ook een apart verhaal. Omdat iedereen blij is in het Kruger Park te zijn word iedereen begroet en zijn er alleen maar vrolijke gezichten te vinden. Iedereen helpt elkaar en deze kleine maatschappij zou een voorbeeld moeten zijn voor de grote. Hier hebben wij dus ook weer baat van gehad. Nadat we op een eerder moment een gids vertelden waar onze leeuwen spot te zien was zagen we hem een half uurtje later weer en wees hij ons weer op een bijzondere spot. De honey badger!!! We waren er al dagen naar op zoek maar als je het niet verwacht dan vind je hem. Dit valse maar grappige dier lag net langs de weg en we konden enkele mooie foto’s maken. Honey badgers zijn een soort dassen en hebben maling aan iedereen. Het komt wel eens voor dat ze de prooi van leeuwen gewoon wegnemen of zoals hier op het kamp gaan ze gegroepeerd de huisjes langs om aan eten te komen. Verder zagen we deze ochtend nog een jakhals, hyena, buffels en een grote groep bavianen. Voor het eerst dat wij in Kruger Park zijn begon het begin van de middag te spetteren en wat was iedereen hier blij mee. De winter staat in Kruger Park gelijk aan de droge periode waarin zelden regen valt. Omdat de afgelopen zomer er ook niet veel regen is gevallen staan meer dan 90% van alle waterholes, riviertjes en dammen leeg. Dit heeft er voor gezorgd dat er een erg grote sterfte is geweest onder bijvoorbeeld nijlpaarden. Aangezien de natuur de natuur is zal er door de mensen ook geen maatregelen worden genomen om de dieren hierbij te helpen. De regen was dus een welkome verassing. Na het inslaan van de laatste Kruger Park souvenirtjes gingen we nog een uurtje het park in. Binnen het uur zagen we drie leeuwen, twee jakhalzen, heel wat gieren en het gebruikelijke wild zoals de zebra’s, gnoe’s en impala’s. Toch wel weer een mooie score voor deze avond. Tijdens het braaien kregen we opnieuw bezoek van dit keer een gestreepte jakhals.

Dag 27: Kruger NP-Hoedspruit
Na negen nachten en tien dagen was het vandaag tijd om het Kruger Park te verlaten. Op de weg richting de gate hadden we nog tijd om dieren te spotten. Opnieuw zagen we veel kuddedieren zoals de zebra’s, gnoe’s, impala’s etc. Ook kwamen we voor de tiende dag op rij leeuwen tegen. Dit keer een grotere groep met vrouwtjes en kleintjes welke een kill aan het opeten waren. Er stond direct een chaos op de weg door wat oudere egoïstische Zuid Afrikanen waardoor we besloten om na het schieten van enkele fotootjes door te rijden. Een betere mogelijkheid zou vast nog wel volgen. Bij het Orpen hek waar we het Kruger Park verlieten kwamen we als laatste dier nog zebra’s tegen. Met veel weemoed was het tijd om afscheid te nemen. Na een rit van een uur kwamen we aan bij de ingang van het Timbavati Private Nature Reserve. Dit privé reservaat heeft geen hek waardoor het in direct contact staat met het Kruger Park. De dieren kunnen zich dus vrij heen en weer bewegen. Omdat dit een privé deel is komen er hier geen dagbezoekers waardoor het aantal auto’s op de weg nihil is. Via een stoffige dirt road kwamen we na een uur aan bij Shindzela. Onderweg leken we af en toe wel rally rijders. Shindzela ligt zeer afgelegen van alle andere lodges en beschikt over slechts acht luxe safari tenten. Ook worden er twee keer per dag gamedrives gedaan en is alles inclusief. Even nog lekker genieten aan het eind van de vakantie. Na de welkomstlunch en drankjes was het tijd om met gids Sam op pad te gaan. Samen met een Nederlands en een Amerikaans paar zaten we in een jeep. Tijdens deze spectaculaire tocht gingen we dwars door de bush heen en zagen we al snel olifanten, neushoorns en buffels van heel erg dichtbij. Uiteindelijk kwamen we ook nog bij de leeuwen welke door een tracker waren gevonden. Hier wordt dit nog op de ouderwetse manier gedaan door het volgen van de sporen. Van erg dichtbij konden we mooie foto’s en filmpjes maken van een elftal volwassen leeuwen en drie kleine welpjes. Na afloop van de gamedrive had het personeel van Shindzela het verblijf magisch gemaakt. Allemaal fakkels waren verlicht langs de paden en rond het kampvuur waren de tafels mooi gedekt. Net of we naar de proef van Expeditie Robinson moesten gaan. Na het diner was het nog even spannende safari verhalen ophalen, totdat we tot twee keer toe werden gestoord door een tweetal honey badgers. Met het gebrul van de leeuwen en het gehuil van de hyena’s op de achtergrond gingen we heerlijk naar bed.

• 22 Mei 2016 - 15:31

Marcel:

Jullie maken een prachtreis en mooie van safari is dat je niet weet wat je gaat zien..
    Benieuwd naar de film en foto's geniet nog lekker daar en eten is ook vast top daar..

• 22 Mei 2016 - 16:44

Jolanda:

weer genoten van de verhalen. Geniet nog maar lekker de laatste dagen van de vakantie.
    Wij kijken uit naar de foto's en filmpjes.
    Maar het meest naar jullie zelf.
    Knuffels van mij xxxxxxxxxx

• 22 Mei 2016 - 21:29

Fred:

Hé Navin, aardige man! Wat een avonturen maken jullie allemaal mee! Expeditie Robinson of Wie Is De Mol is er niets bij! Schitterend! Wat een saai leven hebben wij dan in Nederland..... Gaan snel sparen om ook weer eens terug te gaan naar Zuid-Afrika! Al is het maar om Navin weer eens te ontmoeten! Geniet van de laatste dagen en tot donderdagochtend op Schiphol!